Идната седмица настъпва септемврийското пълнолуние. Това ще стане в 12:57 ч. на 29

...
Идната седмица настъпва септемврийското пълнолуние. Това ще стане в 12:57 ч. на 29
Коментари Харесай

Гледаме уникално астрономическо явление до дни

Идната седмица настъпва септемврийското пълнолуние. Това ще стане в 12:57 ч. на 29 септември, заяви физикът в Института по астрономия с НАО при Българска академия на науките и в катедра „ Астрономия “ при СУ „ Св. Климент Охридски “ Пенчо Маркишки, цитиран от Българска телеграфна агенция.

Тъй като пълнолунието е най-близко до датата на есенното равноденствие – 23 септември, по традиция в доста страни от Северното полукълбо на Земята то се назовава " Урожайна луна " или " Жътварска луна ".
-->
„ Освен всекидневно време за прибиране на реколтата от късните култури, това е време и за осъществяване на разнообразни тържества в чест на плодородието. Но има една чисто астрономическа специфичност, която отличава това пълнолуние от останалите през годината: хората от дълго време забелязали, че при пълнолуние, протичащо се към началото на есента, Луната изгрява съвсем едновременно – при започване на нощта, в продължение на няколко следващи вечери. Някога това е създавало улеснения за прибиране на реколтата до късно през нощта – на лунна светлина “, сподели Маркишки. 

Той разясни, че при започване на есента по здрач еклиптиката (видимият годишен път на Слънцето по небето) подписва минимален ъгъл с хоризонта – към 23,5 градуса за нашите географски ширини.

„ Около 23 септември вечер на запад залязва съзвездието Дева, а на изток изгрява съзвездието Риби. В тези две съзвездия се намират надлежно есенната и пролетната равноденствена точка. Логично, когато Луната е във фаза пълнолуние, тя изгрява при започване на нощта от изток, до момента в който в това време Слънцето залязва на запад. Това важи и когато пълнолунието настава покрай датата на есенното равноденствие. Тогава залязващото Слънце е в съзвездието Дева, а изгряващата на изток цялостна Луна – в Риби или във Водолей “.

Луната се движи покрай еклиптиката в посока от запад към изток, с 13,2 градуса на денонощие приблизително, заради което лунните изгреви закъсняват с 52,7 минути приблизително на всяка последваща дата, каза физикът.

" Тъй като във вечерите през втората половина на септември еклиптиката е под минимален надолнище по отношение на хоризонта, в същите вечери изгревът на цялостната Луна закъснява с много по-малко време от междинното. Например за географската широчина на София закъсненията на лунните изгреви към 29 септември ще са единствено с към 23 минути на всяка последваща вечер. За елементарен наблюдаващ това може да сътвори усещането, че няколко вечери поред Луната изгрява съвсем едновременно, което в предишното в действителност е създавало улеснения за работа на земеделските стопани до късно през нощта ", разясни Маркишки.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР